Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ), μια «σιωπηρή» νόσος, που δεν δίνει συμπτώματα ακόμη κι όταν κάποιος έχει χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής λειτουργίας του, αναμένεται να εξελιχθεί τη δεκαετία του 2040 σε 5η αιτία θανάτου, από 8η που είναι σήμερα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2023 (9 Μαρτίου), περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με Νεφρική Νόσο, αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα δεν το γνωρίζει.
Ταυτόχρονα, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην υφήλιο βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, κυρίως με αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.
Εξάλλου σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ), στην Ελλάδα περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), δηλαδή 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς. Από αυτούς, το 10% (100.000 άτομα) εμφανίζει αρκετά σοβαρά προβλήματα, ενώ 13.000 υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2023 ήταν «Υγεία των Νεφρών για Όλους: Προετοιμασία για το αναπάντεχο, υποστήριξη του ευάλωτου». Με το μήνυμα αυτό, καλείται η παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει δράση, για την υιοθέτηση των απαιτούμενων πολιτικών πρόληψης και θεραπείας, ώστε όλοι οι ασθενείς με ΧΝΝ να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη και θεραπεία. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών γεγονότων (πανδημία, πολεμικές συρράξεις, σεισμοί), αποδείχθηκε ότι πολλές φορές οι ασθενείς με ΧΝΝ δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή.
Τι είναι η Χρόνια Νεφρική Νόσος;
«Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι μια κατάσταση, κατά την οποία συμβαίνει βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, που συνήθως επηρεάζει και τους δύο νεφρούς. Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της δεν γίνονται αντιληπτά. Είναι δυνατόν κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής λειτουργίας του, χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα και να οδηγηθεί σε εξωνεφρική κάθαρση, δηλαδή αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, ή ακόμη και σε μεταμόσχευση νεφρού. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι εξελικτική νόσος, η έγκαιρη διάγνωσή της είναι κρίσιμη, καθώς η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Δημήτριος Πετράς.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η έγκαιρη διάγνωση της Νεφρικής Νόσου μπορεί να γίνει με εξέταση αίματος και με γενική ούρων και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα θα πρέπει να ελέγχονται για τη νεφρική λειτουργία όσοι έχουν αυξημένο σάκχαρο, υπέρταση, είναι υπέρβαροι, έχουν οικογενειακό ιστορικό και κατάγονται από περιοχές, όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά της νόσου, αλλά και οι υγιείς, ετησίως, μετά την ηλικία των 50-55 ετών.
Τα φάρμακα που καθυστερούν τη νεφρική νόσο
Ο καθηγητής Νεφρολογίας ΑΠΘ, διευθυντής Β’ Νεφρολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ Βασίλειος K. Λιακόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν πιο παλιά και πιο καινούργια φάρμακα, αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά που μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νεφρικής νόσου. Σημείωσε, επίσης, ότι η αιμοκάθαρση, στην οποία μπορεί να οδηγηθεί ο ασθενής με ΧΝΝ, εκτός από το ότι επηρεάζει την ποιότητα ζωής έχει και πολύ υψηλό κόστος. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ετήσια δαπάνη για τις αιμοκαθάρσεις στις ΗΠΑ είναι ίση με το χρέος της Ελλάδας.